دانلود دستور کار و چک لیست و گزارش و دیتیل بانک اطلاعات مهندسی
عمران

پایپ جکینگ

پایپ جکینگ

پایپ جکینگ

پایپ جکینگ یک تکنیک پیشرفته جهت نصب لوله های زیرزمینی ، کانال ها و لوله های مخصوص برق و مخابرات  می باشد. همزمان با راندن لوله های مخصوص توسط جک های هیدرولیکی بسیار قوی، عملیات حفاری نیز درون شیلد و در جلوی لوله پیشرو صورت می پذیرد. این روش یک خط لوله انعطاف پذیر، مقاوم و آب بند همانند یک تونل ایجاد می کند.
از نظر تئوری هیچگونه محدودیتی برای طول مسیر لوله رانی توسط پایپ جکینگ وجود ندارد، با این حال ملاحظات علمی، مهندسی و اقتصادی ممکن است در عمل محدودیت هایی را بوجود آورند. می توان با این روش مسیرهایی به طول چندین متر، بصورت مسیر مستقیم یا مسیر منحنی و یا ترکیبی از این دو اجرا کرد.

حالت های مختلف سیستم های حفاری شامل حفاری دستی ( Hand Shield ) و روش ماشینی ( Mechanical Shield ) می باشد. قطر لوله های قابل رانش جهت نصب توسط این سیستم از ۱۵۰ میلیمتر تا ۳۰۰۰ میلیمتر بوده و در عین حال تلورانس سازه ای این سیستم با سایر روش های تونل زنی قابل رقابت است، همچنین در مقایسه با تونل های سگمنتال خاک برداری و حفاری کمتری داشته و در نتیجه تثبیت خاک را بهم نریخته و احتمال رانش زمین را به حداقل می رساند. روش های حفاری مکانیکی شبیه روش هایی است که در سایر تونل زنی ها مورد استفاده قرار می گیرد. غلاف ها، حفارها و محافظ جلویی لوله برای شرایط متنوعی از خاک  قابل طراحی می باشد.

روش های اجرای شبکه فاضلاب :

به طورکلی دو روش عمده برای نصب شبکه های فاضلاب در سطح شهر وجود دارد. روش اول که بسیار متداول می باشد روش ترانشه باز بوده و روش دوم روش های بدون حفر ترانشه می باشد. یکی از روش های اجرای شبکه بدون حفر ترانشه، احداث نقب های سنتی بوده و روش دیگر استفاده از دستگاه های حفار میکروتونل و پایپ جکینگ است. استفاده از تجهیزات میکروتونلینگ و پایپ جکینگ دارای نکات برجسته ای بوده که عمده موارد آن به شرح زیر می باشد :

۱٫نداشتن مزاحمت ترافیکی در منطقه اجرای عملیات
۲٫نداشتن مزاحمت اجتماعی برای مردم و جلوگیری از ایجاد آلودگی های زیست محیطی و گردوخاک
۳٫امنیت کامل ترافیکی و مردمی در محدوده خیابان های اجرای طرح ( در این روش بدلیل عدم حفاری ترانشه خطر سقوط اتومبیل ها و مردم به محل نصب لوله از بین رفته و ریزش خاک و دیواره های ترانشه و متعاقبأ تأسیسات شهری وجود ندارد .)
۴٫عدم تخریب آسفالت خیابان ها و حفظ اموال عمومی
۵٫حفظ یکدستی و یکنواختی سطح آسفالت سواره روها و جلوگیری از آسیب به سیستم تعلیق و جلوبندی خودروها و حفظ سرمایه های ملی
۶٫برقراری و روانی امور جاری کسبه محلی و جلوگیری از ایجاد خسارت به کسب روزمره آن ها
۷٫حفظ بافت طبیعی خاک به دلیل حفاری در ابعاد مورد نیاز لوله و جلوگیری از نشست های بعدی

لوله های مخصوص پایپ جکینگ

١-لوله های۶٠٠ و ٨٠٠ میلیمتر بصورت لاله دار می باشد.
٢-لوله های ٩٠٠,١٠٠٠,١٢٠٠,١۴٠٠,١۶٠٠,١٨٠٠,٢٠٠٠ و ٢۴٠٠ میلیمتر بصورت کام و زبانه می باشد.
٣-روش تولید کلیه لوله ها بصورت ویبره، پرس می باشد.
کلیه لوله های جدول دارای رینگ فلزی، نئوپان انتهایی و واشر لاستیکی مخصوص آب بندی می باشد.
۵-لوله های تا قطر ١٠٠٠ میلیمتر دارای یک شبکه فولادی می باشد که ٢۴ عدد آرماتور طولی دارد.
۶-لوله از قطر ١٢٠٠ تا ٢۴٠٠ میلیمتر دارای ٢ شبکه فولادی است که هر کدام دارای ٢۴ عدد آرماتور طولی است.
٧-عیار بتن مصرفی ٣۵٠ و از نوع سیمان ضد سولفات تیپ ۵ کارخانه سیمان تهران می باشد.
٨-میلگردهای مصرفی بسته به سایز لوله از میلگرد٧,٨ و ١٠ تولید شده توسط ذوب آهن اصفهان استفاده می گردد.
٩-استاندارد ساخت کلیه لوله ها طبق استاندارد ASTM C٧۶ می باشد.
١٠-از هر سه لوله ,یک لوله دارای سه سوراخ مخصوص تزریق بتنونیت می باشد.
١١-در صورت تمایل مشتری می توان روی هر لوله دو عدد سوراخ برای جا بجا کردن لوله ها تعبیه نمود.
١٢-در صورت در خواست مشتری برای جلوگیری از خوردگی لوله ها و افزایش طول عمر لوله ها می توان داخل لوله ها را باورق پلی اتیلن پوشش دار نمود.لوله رانی یا پایپ جکینگ هدایت شوندهدر مواردی که شیب لوله رانی از اهمیت بالا برخوردار است، نظیر لوله رانی های مربوط به خطوط فاضلابی، دستگاه لوله رانی هدایت شونده  بکار گرفته می شود. این دستگاه با استفاده از دوربین تئودولیتی که از قبل برای شیب و لاین مسیرتنظیم گردیده عملیات لوله رانی را در طول مسیر انجام می دهد.
نحوه عملکرد به این صورت است که در گیربکس این دستگاه سوراخی تعبیه شده است که از طریق این سوراخ می توان داخل لوله های پایلوت را مشاهده نمود و لوله های پایلوت در حقیقت همان لوله هایی هستند که دارای قطر خارجی ۱۰۰ میلیمتر بوده و در داخل آن در نزدیکی نوک مته چراغ های LED وجود دارند و این چراغ ها همواره از طریق تئودولیتی که در بالا گفته شد و از طریق سوراخی که در گیربکس وجود دارد قابل مشاهده هستند و تصویر لامپهای LED فوق الذکر که از دوربین قابل مشاهده است بوسیله یک دوربین مخصوص تلویزیونی به مونیتور دستگاه منتقل می گردد.
لامپ های LED بنحوی ساخته شده اند که اپراتور می تواند همواره جهت مته را از طریق مونیتور تشخیص دهد و با چرخش دادن جهت مته به مقدار لازم و پیش راندن آن به مقدار کافی می تواند با مشاهده مستمر تصویر که از مونیتور دیده می شود عملیات لوله رانی را در طول لاین و شیب از پیش تعیین شده به پیش ببرد.
بعد از به انتها رسیدن نوک مته که از شفت دریافت قابل در آوردن است، در حقیقت مسیر لوله با شیب و لاین لازم ایجاد گردیده و نوبت به گشاد نمودن سوراخ ایجاد شده رسیده است.
در این حالت با ارسال مته های حلزونی کار ادامه می یابد و لوله های پایلوت از طرف دیگر یکی پس ازدیگری خارج می گردند.
و نهایتا لوله های اصلی جاگذاری می گردند.

بیشتر بدانیم:

  1. فرم ها و چک لیست هاي ضروري براي مهندسین ناظر ،طراح و مجری
  2. محاسبات سرانگشتی ویژه مهندسین عمران
  3. مشاوره مهندس ناظر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا