دانلود دستور کار و چک لیست و گزارش و دیتیل بانک اطلاعات مهندسی
مرجع مهندسین

11 خطا در جوشکاری و 7 آزمایش آن 1399

11 خطا در جوشکاری و 7 آزمایش آن 1399

خطاهای جوشكاری‌ در ساختمان‌های فولادی

ساختمان‌های فولادی بخش قابل توجهی از ساخت و ساز در ایران را تشکیل می‌دهد و سهم بزرگی از مشکلات اجرایی آنها به خطاها و ضعف‌های متنوع جوشکاری بر‌می‌گردد. جوشکاری به عنوان مهمترین مسئله اتصالات در اجرای یک ساختمان فلزی بایستی مورد توجه قرار گیرد.‌ روش‌های مختلف کنترل کیفیت جوش در این خصوص بکار گرفته شود‌. ‌

‌عیب‌ها و ناپیوستگی‌های معمول در جوشكاری

یکی از مهمترین وظایف بازرس یا تیم کنترل کیفی جوش، ارزیابی حقیقی جوش‌ها به منظور بررسی مناسب بودن آنها در شرایط بهره برداری و در واقع تعیین هر گونه کمبود و نیز نامنظمی درجوش یا قطعه جوشکاری شده است. در حالی که یک ناپیوستگی، هر گونه اختلال در ساختار یکنواخت را بیان می‌کند، یک عیب ناپیوستگی ویژه است که مناسب بودن سازه یا قطعه را زیر سئوال می‌برد. شکل ناپیوستگی را می‌توان به دو گروه کلی زیر تقسیم بندی می شود:

  • خطی
  • غیر خطی

ناپیوستگی‌های فلز جوش و فلز پایه

ترک‌ها بحرانی‌ترین ناپیوستگی‌ها،‌‌ هستند‌. شرایط اضافه بار، باعث ایجاد ترک‌ها و تمرکز تنش می‌شود‌.

روش گروه بندی ترک ها

  1. سرد
  2. گرم

روش توصیف جوش

  1. روش طولی: ترک‌های طولی به علت تنش‌های انقباضی عرضی جوشکاری یا تنش‌های سرویس ایجاد می‌شوند‌.
  2. عرضی: ترک‌های عرضی عموماً به علت اثر تنش‌های انقباضی طولی جوشکاری روی جوش یا فلز پایه با انعطاف پذیری کم ایجاد می‌شوند.

انواع مختلف ترک با توصیف دقیق موقعیت‌های آنها نسبت به اجزا مختلف

  1. ترک‌های گلویی: ترک‌های گلویی که از میان گلویی جوش یا کوتاهترین مسیر در سطح مقطع جوش گسترش می‌یابد‌‌، از نوع ترک‌های طولی بوده و اغلب در طبقه بندی ترک گرم قرار دارند.
  2. ترک ریشه: ترک‌های ریشه در فلز پایه یا در خود جوش نیز در زمره ترک‌های طولی هستند‌.
  3. ترک کناره: ترک‌های کناره جوش در فلز پایه ایجاد شده و در کناره جوش توسعه می‌یابند‌.
  4. چاله جوش: ترک‌های چاله جوش در نقطه پایانی ردیف‌های منفرد جوش در صورت عدم مهارت جوشکار ایجاد می‌شوند‌.
  5. ترک زیر جوش: ترک زیر جوش به علت حضور هیدروژن است‌. این نوع ترک بجای فلز جوش در ناحیه تحت تاثیر حرارت به موازات خط ذوب واقع هستند.

خطاهای جوشکاری

  1. ذوب و نفوذ ناقص: ‌ذوب ناقص یک ناپیوستگی در جوش است که ذوب شدن بین فلز جوش و سطوح ذوب ‌یا لایه‌های جوش رخ نداده باشد‌. به علت خطی بودن و انتهای نسبتاً تیز آن، ذوب ناقص از ناپیوستگی‌های بارز درجوش است و در وضعیت‌های مختلف در منطقه جوش تشکیل می‌شود‌. نفوذ ناقص معرف حالتی است که فلز جوش به طور کامل در سراسر ضخامت ورق گسترده نشده باشد‌. موقعیت این عیب در مجاورت ریشه جوش است‌. ذوب و نفوذ ناکافی به علت عدم مهارت جوشکار، شکل نامناسب اتصال یا آلودگی اضافی ایجاد می‌شود.
  2. سرباره‌های محبوس شده: ‌مناطقی در سطح مقطع یا در سطح جوش هستند که سرباره محافظ حوضچه جوش به طور مکانیکی درون فلز منجمد شده محبوس می‌شود. این سرباره منجمد شده بخشی از مقطع جوش را نمایش می‌دهد که فلز جوش به خوبی ذوب نمی‌شود. این پدیده خود سبب ایجاد بخشی ضعیف در نمونه خواهد شد‌. در حقیقت سرباره‌های محبوس شده اغلب در ارتباط با ذوب ناقص هستند.

  3. تخلخل‌: ‌این نوع ناپیوستگی در خلال انجماد جوش در اثر حبس گاز ایجاد می‌شود‌. بنابراین تخلخل را به سادگی می‌توان، حفره‌های گاز درون فلز جوش منجمد شده دانست‌. به علت طبیعت کروی شکل آنها، تخلخل کمترین خطر را در میان دیگر ناپیوستگی‌ها داراست. ولی در زمانی که جوش باید تحمل فشارهای بالا را داشته باشد حضور تخلخل خطرناک خواهد بود.

    • عوامل ایجاد تخلخل : حضور رطوبت یا آلودگی وجود دارد که می‌توان الکترود فلز پایه، گاز محافظ یا محیط اطراف، تغییر در تکنیک جوشکاری
  4. بریدگی کنار جوش: ‌بریدگی کنار جوش یک ناپیوستگی سطحی است که در فلز پایه مجاور فلز جوش رخ می‌دهد‌. در این شرایط فلز پایه شسته شد‌ه ولی با فلزی پرکننده جبران نمی‌شود‌.این عیب به علت سطحی بودن ماهیت آن برای بارگذاری خستگی خطرناک است. بریدگی کنار جوش عموماً به علت تکنیک جوشکاری نامناسب ایجاد میشود، به ویژه اگر سرعت حرکت جوش زیاد باشد. علاوه بر این اگر گرمای جوشکاری بسیار بالا باشد می‌تواند سبب ذوب شدن بیش از حد فلز پایه شود.
  5. پرشدن ناقص: یک ناپیوستگی سطحی است که به علت کمبود ماده در مقطع عرضی ایجاد می‌شود‌‌. زمانی رخ می‌دهد که فلز پرکننده به اندازه کافی برای پر کردن اتصال جوش در دسترس نباشد. مشابه بریدگی کنار جوش، پرشدن ناقص نیز هم در سطح رویی و هم در ریشه جوش ظاهر می‌شود‌. دلیل اولیه پرشدن ناقص، تکنیک غلط جوشکاری است. مثلاً سرعت زیاد جوشکاری اجازه پر شدن اتصال و هم سطح شدن آن با فلز را نمی‌دهد.

  6. سر رفتن: نوع دیگر ناپیوستگی سطحی جوش که از تکنیک نامناسب جوشکاری (سرعت جوشکاری خیلی آرام) ناشی می‌شود، سر رفتن است که در آن‌، فلز جوش روی فلز پایه مجاورش سر می‌رود و در کناره جوش، شیاری تیز را ایجاد می‌نماید‌. به علاوه اگر مقدار سر رفتن به اندازه کافی زیاد باشد، می‌تواند ترکی را که از این تمرکز تنش ایجاد می‌شود را مخفی نماید.

  7. تحدب بیش از حد‌: ‌این ناپیوستگی مختص جوش‌های گوشه است و طبق تعریف تحدب شامل حداکثر فاصله از رویه محدب یک جوش گوشه تا خط واصل بین کناره‌های جوش است. از نقطه نظر استحکام، مقدار تحدب در جوش گوشه ضروری است ولی اگر از حدی بیشتر باشد، به عنوان یک عیب تلقی می‌شود. دلیل ایجاد تحدب، آرام بودن سرعت جوشکاری یا تکنیک ناصحیح جوشکاری است.

  8. لکه قوس و پاشش: ‌لکه‌های قوس در نتیجه شروع قوس عمداً یا تصادفی روی سطح فلز پایه دور از اتصال به وجود می‌آیند‌. در اثر این رخداد، منطقه‌ای متمرکز شده از سطح فلز پایه ذوب شده و سریعاً سرد و شکننده می‌شود‌. پاشش همان ذرات فلزی پراکنده، ناشی از جریان بالای جوشکاری هستند که در تشکیل جوش نقشی ندارند. مقادیر زیاد پاشش می‌توانند گرمای موضعی زیادی را به سطح فلز مشابه با اثر لکه قوس ایجاد کنند و حتی سبب تشکیل ناحیه تحت تاثیر حرارت شوند.
  9. اعوجاج: خمیدگی یا اعوجاج از مشکلات مهم جوشکاری است که باید بر طرف شود. این مسئله در اثر انقباض که به هنگام گرم و سرد شدن پس از عملیات جوشکاری در فلز پایه و جوش بوجود می‌‌آید‌‌، شکل می‌گیرد‌. برای کنترل این عیب باید شرایط لازم برای جوشکاری شامل کنترل قبل،حین و بعد از جوشکاری تامین شود.
  10. تورق و پارگی سراسری: این ناپیوستگی ویژه مربوط به فلز پایه است‌. تورق در اثر حضور آلودگی و ناخالصی غیر فلزی موجود در زمان تولید فولاد ایجاد می‌شود‌. این ناخالصی‌ها به طور طبیعی اکسیدی هستند که در زمانی که فولاد هنوز مذاب است تشکیل شده و در خلال عملیات بعدی نورد کشیده شده و موجب تورق می‌شوند. پارگی عموماً موازی سطح نورد شده زیر فلز پایه و معمولاً موازی مرز ذوب جوش رخ می‌دهد. پارگی سراسری یک ناپیوستگی است که مستقیماً به طرز قرارگیری اتصال مرتبط می‌شود.

  11. جابجا شدن و ناپیوستگی‌های ابعادی: در اثر سوارکردن و مونتاژ غلط اجزای مورد جوش در کنار یکدیگر‌، جابجایی بصورت هم محور نبودن دو سطح قطعه کار در جوش‌های لب به لب است که در مواردی با برشکاری رفع می‌شود؛ در بیشتر مواقع باید جوش را بریده و مجدداً عملیات جوشکاری بادقت تکرار شود‌. ناپیوستگی‌های ابعادی، نقص های شکل یا ابعاد هستند و هم در جوش و هم در سازه جوش شده بروز می‌کنند.

آزمایش‌های جوش

  1. ‌ارزیابی جوشکار: آزمونی که صلاحیت جوشکار را برای اجرای ضوا‌بط آیین نامه‌‌ای تایید می‌کند، آزمایش تشخیص صلاحیت یا ارزیابی جوشکار و یا آزمون کیفیت اجرا خوانده می‌شود‌.

    روش‌های آزمایشی که کیفیت یک جوش را تعیین می‌کند، در سه طبقه بندی بسیار وسیع قرار می‌گیرد‌.

    • ‌آزمایش‌های غیر مخرب‌
    • ‌آزمایش‌های مخرب‌
    • ‌بازرسی عینی
  2. ‌آزمایش‌های غیر مخرب: هدف از این آزمایش‌ها، بازرسی و تشخیص عیوب مختلف جوش (سطحی و عمیق) و تائید آن است، بدون اینکه قطعه جوش داده شده غیر قابل استفاده شود‌.

  3. ‌آزمون ذرات مغناطیسی: یکی از آسانترین آزمایش‌های غیر مخرب جوشکاری است‌. این روش جوش را برای معایبی از قبیل ترک‌های سطحی، ذوب ناقص، تخلخل، بریدگی کنار جوش، نفوذ ناقص ریشه جوش و اختلاط سرباره کنترل می‌کند‌. این آزمایش محل ترک‌های داخلی و سطحی بسیار ریز را برای رویت با چشم غیر مسلح آشکار می‌کند‌.
    • روش آزمایش آزمون ذرات مغناطیسی: قطعه مورد آزمایش با استفاده از جریان الکتریکی، یا قراردادن آن در داخل یک سیم پیچ مغناطیسی می‌شود. سطح مغناطیسی شده قطعه با لایه نازکی از یک گرد مغناطیسی نظیر اکسید آهن قرمز پوشیده می‌شود و این لایه گرد در صورت وجود یک عیب سطحی یا داخلی در داخل حفره یا ترک مربوطه فرو می‌‌رود.
  4. بازرسی با مواد نافذ: یکی از شیوه‌های غیر مخرب برای محل یابی معایب سطحی است.
  5. آزمون فراصوتی: قادر به تشخیص معایب داخلی بدون نیاز به تخریب قطعه جوش شده است.
  6. آزمایش‌های مخرب: این آزمایش‌های مکانیکی نمونه جوش شده جهت تعیین مقاومت و سایر خواص مکانیکی‌، نسبتاً ارزان قیمت و بسیار کاربردی هستند‌. به همین جهت در سطح وسیعی برای ارزیابی و تایید دستوالعمل جوشکاری و صلاحیت جوشکار به کار می‌روند.
  7. آزمایش پرتونگاری: یکی از روش‌های آزمایش غیر مخرب است که نوع و محل عیوب داخلی و بسیار ریز جوش را نشان می‌دهد.
  • روش آزمایش پرتونگاری: پرتو رادیویی در ضخامت فلز نفوذ کرده و پس از عبور این ضخامت لکه‌ای بر روی صفحه فیلم ایجاد می‌کند. میزان جذب پرتوهای رادیویی توسط مواد مختلف متفاوت است‌. نفوذ گل، حفره گازی، ترک‌ها، بریدگی‌های کناره جوش و قسمت‌های نفوذ ناقص جوش تراکم کمتری نسبت به فولاد سالم دارند‌. بنابراین در حوالی این قسمت‌ها پرتو بیشتری به سطح فیلم می‌رسد و عیوب فلز جوش، به صورت لکه‌های تاریکی بر روی فیلم ثبت می‌شوند.

بیشتر بدانیم:

  1. فرم ها و چک لیست های ضروری برای مهندسین ناظر، طراح و مجری
  2. محاسبات سرانگشتی ویژه مهندسین عمران
  3. مشاوره مهندس ناظر
  4. نکات اجرایی جوشکاری و انواع جوشکاری ویژه مهندسین ناظر و مجری 1399
  5. نمونه گزارش مرحله ای اسکلت 1399 (آموزش گزارش نویسی به سبک همیارناظری ها)
  6. وال پست ( wall post ) و 7 نکته در مورد وال پست 99
  7. 30 نکته ایمنی و دستورالعمل جوشکاری1399

منبع
سایت hom.irسایت عمران سافت

HAMIDREZA EFTEKHARIFARD

حمید رضا افتخاری فرد - hamidreza eftekharifard مهندس معمار • عضو سازمان نظام مهندسی استان تهران • کارشناس نظام مهندسی و حقوق مهندسی • بنیانگذار سایت همیارناظر https://hamyarnazer.ir مرجع حقوق مهندسی • کانال تلگرامی @hamyarnazer_ir همیارناظر • آموزش به مهندسین ناظر ودست اندرکاران صنعت ساختمان • پژوهشگر حقوق مهندسی • مسلط به مقررات ملی ساختمان • کارشناس ایمنی نظارت ساختمان • محقق کارآفرین حوزه ساختمان • ارائه بیش از 1500 مقاله درمورد صنعت ساختمان • شرکت در برنامه های رادیویی ( رادیو سلامت ) • http://webapp.iranseda.ir/EpgRecordArchive.aspx?VALID=TRUE&epgId=116016999&chid=17 • انتشار فایلهای صوتی مرتبط در سایت آپارات • http://www.aparat.com/result

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا