دانلود دستور کار و چک لیست و گزارش و دیتیل بانک اطلاعات مهندسی
تاسیسات مکانیکی

درب‌های ضد حریق و ضوابط آن

درب‌های ضد حریق و ضوابط آن

درب‌های ضد حریق

  • درب‌های ضد حریق مقاومت بالایی در برابر آتش دارند .
  • درب‌های ضد حریق بعد از تولید تحت آزمایش‌های مختلفی قرار می‌گیرند تا مقاومت آنان اثبات شود و با توجه به مقاومتی که از خود در برابر آزمایشات نشان می‌دهند، نمرات مختلفی می‌گیرند و مقاومت آنان بر روی بسته‌بندی آن‌ها درج می‌شود؛ زیرا در برخی از اماکن نیاز به درب‌هایی است که مقاومت بیشتری در برابر آتش دارند. تمام اجزای یک درب ضد حریق باید مهر یا برچسب استاندارد سازمان کنترل استاندارد را داشته باشد.
  • این درب‌ها برای جلوگیری از پخش شدن آتش و دود ناشی از آن هنگام آتش‌سوزی استفاده می‌شوند. در مواردی نیز این درب‌ها برای خروج آسان از ساختمان و کشتی در حال سوختن استفاده می‌شوند.
  • دستگاه پله باید به گونه ای طراحی شود که در زمان وقوع حریـق قابلیـت جداسـازی بوسیله یک درب ضد حریق خودبسته شو از دستگاه آسانسور را داشته باشد.
    تبصره: بهتر است مجموعه دستگاه هاي پله و آسانسور توسط درب ضد حریق خودبسته شو
    از گذرگاه خروج و محل تصرف واحدها جدا شود. (تصویر 1 و 2)
    درب ضد حریق خودبسته شو

عناصر درب ضد حریق

مجموعه ای است از عناصر شامل لنگه درب ، چارچوب ، یراق آلات و دیگر اجزایی که مجموعا یک درجه مشخص از محافظت در برابر آتش را تامین می نماید.

تصویری از ساب فریم یا فریم انتظار درب ضد حریق فلزی

درب‌های ضد آتش از ترکیب مواد مختلفی ساخته می‌شوند که شامل:

  • شیشه
  • سنگ گچ
  • فولاد
  • چوب
  • تخته ورمیکولیت
  • آلومینیوم
  • بخش گالوانیزه

مشخصات عمومی درب های ضدحریق

تمام درب های ضدحریق باید دارای مشخصات عمومی به شرح ذیل باشند:

الف) بایستی دارای یکی از مدارک فنی زیر باشد:

  • دارای گزارش آزمایش آتش از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن و شهرسازی
  • برای پروژه های خاص و مهم ، نمونه واقعی در ابعاد کامل از محل پروژه توسط دستگاه نظارت یا نهاد معتبر شخص ثالث برداشت شده و آزمون آتش استاندارد توسط آزمایشگاه معتبر بر روی آن انجام شود.
  • گزارش آزمایش آتش باید در مقایسه با مقررات مرجع و الزامات مربوط به پروژه ارائه گردد.

ب) درب ضدحریق ، برحسب نیاز ، موقعیت قرارگیری در ساختمان و براساس مقررات مرجع دارای سیستم های خودبسته شو با حالت آرام بند ، سیستم خودکار بسته شو و دستگیره آنتی پنیک استاندارد باشد.
استثنا: درب های حریق مستقر در دیوارهای مشترک جداکننده واحدهای خواب در آپارتمان های مسکونی می تواند فاقد سیستم خودبسته شو یا خودکار بسته شو باشد.
ج) پس از بسته شدن باید بتواند گسترش آتش و دود را از هر طرف به طرف دیگر مسدود نماید.
د) زمان محافظت مورد نیاز در برابر آتش را مطابق با مقررات و آیین نامه های ساختمانی مرجع تامین نماید.

ابعاد استاندارد درب ضد حریق فلزی تک لنگه

  1. ۱۱۲*۲۱۱ سانتی متر ابعاد داخل به داخل ساب فریم ( فریم انتظار)
  2. ۱۰۷*۲۱۱ سانتی متر ابعاد داخل به داخل ساب فریم (فریم انتظار)

درب‌های ضد حریق یک لنگه

ابعاد استاندارد درب ضد حریق فلزی دو لنگه

  1. درب ضد حریق فلزی دولنگه باقابلیت بازشو فقط یک لنگه
  2. درب ضد حریق فلزی دو لنگه با قابلیت بازشو دو لنگه

درب‌های ضد حریق و ضوابط آن

ضوابط درب های ضد حریق سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران

پیرو ابهامات موجود در خصوص درب های مقاوم در برابر حریق ، استانداردها ، الزامات و معیار های ارزیابی ، بدینوسیله اعلام می گردد ، به دلیل عدم انتشار استاندارد ملی ایران در خصوص درب های مقاوم در برابر حریق و روش های آزمون آن ، این سازمان به دلیل اهمیت موضوع و مساعدت در جهت رفع مشکلات مالکین و شرکت های تولیدی و بازرگانی اقدام به تدوین اصول کلی در خصوص عرضه درب های مقاوم در برابر حریق نموده است . از این رو در صورتی که درب های عرضه شده متناسب با الزامات اعلام شده در بند های ذیل باشند، استفاده از آن ها در درب پلکان خروج بلامانع می باشد . بدیهی است این اصول تا یکسال پس از تاریخ انتشار رسمی استاندارد ملی ایران در خصوص درب های مقاوم در برابر حریق و روش های آزمون معتبر می باشد و بعد از آن شرکت های تولیدی و بازرگانی ملزم به ارائه خدمات طبق استاندارد ملی ایران می باشند.

درب های هسته چوبی wood‐core doors

شامل درب هایی است که متشکل از هسته چوبی توپر (Hard wood) هارد وود که در کمترین مقطع خود دارای حداقل ۵ سانتی متر ضخامت ، نوار درزبندی، دستگیره ، جک خود بسته شو و لولا می باشد . ابزار و یراق آلات مورد استفاده در این نوع درب ها می بایست دارای تائیدیه مقاوم در برابر حریق از آزمایشگاه های معتبر باشند .

مدارک و مستندات لازم جهت بررسی درب های هسته چوبی

  • احراز هسته چوبی توپر درب توسط نمایندگان سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی.
  • مدارک و مستندات معتبر در خصوص استفاده از ابزار و یراق آلات مقاوم در برابر حریق.
  • گواهی نصب و اجرا با ذکر مشخصات کامل درب مقاوم در برابر حریق و مشخصات کامل پروژه شامل شماره پرونده و پلاک ثبتی با سربرگ شرکت.
  • فرم تقبل مسئولیت محضری شرکت در مقابل عدم عملکرد مناسب درب های نصب شده در پروژه در طول زمان بهره برداری.

درب های مقاوم در برابر حریق تولید داخل

شامل درب هایی است که متشکل از مواد و مصالح ترکیبی از قبیل ورق فولادی، ورق ام دی اف mdf ، مغز پشم سنگ ، نوار درزبندی، دستگیره آنتی پانیک، جک خود بسته شو و لولامی باشد( این جزئیات متناسب با جزئیات شرکت سازنده می باشد). ابزار و یراق آلات مورد استفاده در این نوع درب ها می بایست دارای تائیدیه مقاوم در برابر حریق از آزمایشگاه های معتبر باشند . این نوع درب ها می بایست در آزمایشگاه مقاومت در برابر آتش به وسیله کوره مقاومت در برابر آتش مقیاس متوسط ( یک متر مربع ) متناسب با ابعاد کوره و قاب دستگاه شامل جزئیات کامل ( لنگه در ، چارچوب ، لولاها ، دستگیره ، قفل و …) مورد آزمایش قرار گرفته و تا دقیقه ۱۲۰ معیار یکپارچگی برآورده گردد.

مدارک و مستندات لازم جهت بررسی درب های مقاوم در برابر حریق تولید داخل

  • ارائه گزارش کامل آزمایشگاه.
  • مدارک و مستندات معتبر در خصوص استفاده از ابزار و یراق آلات مقاوم در برابر حریق.
  • گواهی نصب و اجرا با ذکر مشخصات کامل درب مقاوم در برابر حریق و مشخصات کامل پروژه شامل شماره پرونده و پلاک ثبتی با سربرگ شرکت.
  • فرم تقبل مسئولیت محضری شرکت در مقابل عدم عملکرد مناسب درب های نصب شده در پروژه در طول زمان بهره برداری.

درب های مقاوم در برابر حریق وارداتی

شامل تمامی درب های مقاوم حریق وارداتی که دارای تائیدیه از آزمایشگاه های معتبر به میزان ۹۰ دقیقه می باشد .

مدارک و مستندات لازم جهت بررسی درب های مقاوم در برابر حریق وارداتی

  • ارائه گواهینامه فنی درب از آزمایشگاه معتبر ( درصورتی که صلاحیت آزمایشگاه پیش تر به تائید این سازمان نرسیده باشد ارائه گزارش کامل آزمایشگاه به همراه گواهینامه فنی الزامی است).
  • ارائه گواهی معتبر نمایندگی از شرکت های خارجی به همراه برگه سبز گمرکی.
  • گواهی نصب و اجرا با ذکر مشخصات کامل درب مقاوم در برابر حریق و مشخصات کامل پروژه شامل شماره پرونده و پلاک ثبتی با سربرگ شرکت.
  • فرم تقبل مسئولیت محضری شرکت در مقابل عدم عملکرد مناسب درب های نصب شده در پروژه در طول زمان بهره برداری.

 تبصره یک ضوابط درب های ضد حریق سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران

برای ساختمان های بالای ۲۳ متر تمامی درب های مقاوم حریق (تولید داخل و وارداتی) به استثناء درب های هسته چوبی می بایست دارای تائیدیه از آزمایشگاه های معتبر به میزان ۹۰ دقیقه می باشد .

 تبصره دو ضوابط درب های ضد حریق سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران

در صورت تمایل به استفاده از درب شیشه ای یا اینکه بخشی از درب شیشه ای باشد، شیشه مورد استفاده باید از نوع استاندارد مقاوم حریق در نظر گرفته شود و می بایست دارای تائیدیه از آزمایشگاه های معتبر به میزان ۹۰ دقیقه می باشد.

آزمایشگاه های معتبر

شامل آزمایشگاه هایی است که به تاییدیه سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران رسیده باشند. آزمایشگاه های UL وLPCBوVDS  ، FM ، UKAS ، Intertek ، fire Warrin مورد تایید سازمان آتش نشانی می باشد.

حداقل عرض درب

حداقل عرض هر یک از بازشوها درب هایی که در راه خروج واقع می شود باید برای بار تصرف مربوط کافی باشد و حداقل ۸۰ سانتی متر عرض مفید داشته باشد.

ابعاد پنجره ها و درب های ضد حریق

  • ابعاد پنجره ها و درب های ضد حریق با توجه به نوع ساختار و قاب در یا پنجره، ساعت محافظت آن، موقعیت بازشو و پاره ای مشخصات دیگر مربوط به زبانه ها، چفت ها و گونگی بسته شدن در یا پنجره (خودکار یا خود بسته شو)، مشخص و تعیین می گردد. از این رو نیاز به استفاده از در یا پنجره حریق با ابعادی بزرگتر از مقادیر مجاز تعیین شده، باید از قبل موافقت کارشناس حفاظت از حریق نسبت به استفاده از ابعاد وسیعتر گرفته شود و در یا پنجره مزبور مورد تایید قرار گیرد.
  • درهای حریق باید یک لنگه بوده و حداکثر ۱۰۵ سانتی متر عرض و ۲۱۰ سانتیمتر ارتفاع مفید داشته باشد.
  •  پنجره های حریق با اندازه های کلی حداکثر ۱۹۵×۱۹۵ سانتی متر، باید به نحوی طرح شوند که هیچ یک از بخشهای شیشه خور، اعم از ثابت یا باز شو، که بی پروفیل های فلزی افقی یا عمودی واقع می شوند، عرض و ارتفاعی بیشتر از ۱۰۵ سانتیمتر نداشته باشند.

شیشه های قابل نصب پنجره و درب های ضد حریق

شیشه های قابل نصب پنجره و دربهای ضد حریق، باید فقط از نوع مسلح به تورهای سیمی و با ضخامت حداقل ۶/۳۵ میلیمتر (دارای علامت استاندارد) باشندو به طور کامل در احاطه بتونه بوده و در قابی از فلز جاسازی شوند. تمام درزهای نمایان بین این قابهای فلزی و لبه های شیشه ها، که بیشترین فاصله آن ۳ میلیمتر خواهد بود، باید با بتونه پر و بند کشی شود.

وسایل کنترل کننده حرکت درب

وسایل کنترل کننده حرکت درب مانند آرام بندها یا نگهدارنده حرکت درب نباید بلندی قد راه را به کمتر از ۱۹۵ سلانتی متر کاهش دهد

درب خروج

  • درب خروج (پلکان) بایستی از نوع خود بسته شو باشد و حداقل ۱.۵ ساعت در مقابل آتش مقاومت داشته باشد.
  • درب خروج حتما باید لولایی باشد.
  • فقط در طبقه تخلیه خروج (تراز تخلیه ) و درب خرپشته ، حیاط و معبر عمومی می بایست به سمت بیرون باز شود.

  • آخرین ویرایش: 1401/02/04
  • شماره ویرایش: دوم

بیشتر بدانیم:

  1. فرم ها و چک لیست هاي ضروري براي مهندسین ناظر ،طراح و مجری
  2. محاسبات سرانگشتی ویژه مهندسین عمران
  3. مشاوره مهندس ناظر

منبع
atardarbsalmasطراحی ضوابط نقشه خوانی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا