دانلود دستور کار و چک لیست و گزارش و دیتیل بانک اطلاعات مهندسی
مجری

تاریخ نفوذ پیمان

تاریخ نفوذ پیمان

نافذ شدن پیمان

  • زمانی که با گذر از آن کلیه دو طرف پیمان بایستی تعهدات مندرج در قرارداد را نسبت به یکدیگر ایفاء کنند. اگر در قرارداد شرط نفوذ گذاشته شود، تا زمان جاری شدن این شروط، قرارداد معلق بوده و شروط دیگر قراردادی به هیچ عنوان تعهدآور نخواهد بود.
  • توجه به شروط نفوذ یا نافذ شدن پیمان در قرارداد بسیار حائز اهمیت است چون ممکن است درصورت جاری نشدن نفوذ پیمان، هرکدام از طرفین از انجام تعهدات نسبت به طرف دیگری سر باز زده و طرف مقابل هیچ اهرم فشاری برای ملزم کردن طرف دیگر نخواهد داشت.

تاریخ نفوذ پیمان

پس از امضای پیمان، مستنبط از بند (الف) ماده‌ی 4 موافقت‌نامه‌ی پیمان، کارفرما باید آن را به پیمانکار ابلاغ کند. این عمل به نام ((مبادله‌ی پیمان)) موسوم است. از مفهوم مخالف بند یاد شده چنین استنباط می‌شود که پیش از مبادله‌ی پیمان، پیمان نافذ نیست. نافذ در اصطلاح حقوقی عبارت است از ((وقوع عقد به صورت صحیح)). یعنی نفوذ عقد به معنی موثر واقع شدن عقد است. اما این که بند (الف) ماده‌ی4، نفوذ پیمان را از طرف کارفرما به پیمانکار لازم می داند، با مبانی حقوقی تا چه حدی سازگار است، باید بررسی شود.

از منظر قواعد حقوقی تا زمانی که ایجاب و قبول طرفین برای تشکیل عقد، اراده‌ی خود را محقق نکرده باشند، پیمانی به وجود نمی آید. ولی با تحقق اراده‌ی آنان که با امضای قرارداد صورت می گیرد، پیمان نافذ است و منوط کردن نفوذ آن به مبادله‌‌ی پیمان از ناحیه ی کارفرما کاملا با مبانی حقوقی مغایرت دارد. زیرا به محض امضای هر دو طرف، موجودیت پیمان محقق شده و قرارداد به نحو صحیح منعقد شده است. پس از انعقاد صحیح پیمان مجددا اعتبار آن را منوط کردن به مبادله‌ی آن، قانونا صحیح نیست.

چرا که اعتبار و نفوذ پیمان با امضای طرفین بدست آمده است.

حال پرسش این است که هرگاه کارفرما به مبادله‌ی پیمان اقدام نکند و از ابلاغ آن به پیکانکار سرباز زند آیا پیمان فاقد اعتبار است؟ پاسخ منفی است. زیرا گفتیم بعد از امضای پیمان از ناحیه هر دوطرف، پیمان معتبر بوده و آثار خود را بدست آورده است.

پس، این جمله در بند (الف) ماده‌ی 4 موافقت نامه که می گوید “این پیمان از تاریخ مبادله‌ی آن (ابلاغ از سوی کارفرما) نافذ است” زاید و با اصول و مبانی حقوق ناسازگار است.

ادبیات نگارش تاریخ نفوذ:

معمولاً این تاریخ بدین گونه نگارش می شود:

  • «تاریخ نفوذ در قرارداد حاضر منوط به تحقق شرایط زیر است:
    الف-پرداخت پیش پرداخت در قبال ارائه تضمین پیش پرداخت.
    ب- اخذ و ارائه مجوز ایفای تعهدات قراردادی از جمله مجوز شهرداری، مجوز محیط زیست و مجوز منابع طبیعی»

آخرین ویرایش: 1403/02/11

شماره ویرایش: دوم

بیشتر بدانیم:

  1. فرم ها و چک لیست هاي ضروري براي مهندسین ناظر ،طراح و مجری
  2. محاسبات سرانگشتی ویژه مهندسین عمران
  3. مشاوره مهندس ناظر

منبع
حقوق مهندسی-ابراهیم اسماعیلی رییسیaframiscontractbar

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا