دانلود دستور کار و چک لیست و گزارش و دیتیل بانک اطلاعات مهندسی
معماری

سیستم هوشمند تفکیک هزینه‌های انرژی

سیستم هوشمند تفکیک هزینه‌های انرژی

سیستم هوشمند تفکیک هزینه‌های انرژی

با بالا رفتن هزینه‌ حامل‌های انرژی در سال‌های اخیر، اقبال عمومی به تفکیک هزینه‌ها افزایش‌یافته و اولین راهکاری که برای این منظور به ذهن اکثر افراد متبادر می‌شود، تفکیک گاز و آب مصرف‌کننده‌ها به‌صورت جداگانه برای هر آپارتمان است. این روش علاوه بر تحمیل هزینه بیشتر بر سازنده، موجب افزایش لوله‌کشی آب، گاز، دودکش، افزایش ریسک نشت گاز، گاز پس‌سوز و خطر آتش‌سوزی و گازگرفتگی و همچنین کاهش راندمان، مصرف بیشتر و درنهایت کاهش رفاه و آسایش ساکنان ساختمان می‌شود.

اندازه‌گیری تفکیکی

برخلاف تصور عمومی اخیر در ایران، تنها راه‌حل برای تفکیک هزینه‌های انرژی، استفاده از تأمین‌کننده‌های گرمایش کوچک‌تر برای هر واحد آپارتمان نیست. بسیاری از کشورهای دنیا، در عین بهره بردن از مزایای سیستم‌های گرمایش مرکزی منطقه‌ای، هزینه‌های انرژی را به کمک اندازه‌گیری تفکیکی به بهترین و منصفانه‌ترین شکل تفکیک می‌کنند.

به فرآیند تعیین سهم واحدها از انرژی‌های مشاع Heat cost allocation گفته می‌شود. به این منظور باید در ساختمان اندازه‌گیری فرعی یا Sub-metering صورت پذیرد.

در برخی از کشورهای اتحادیه اروپا مانند دانمارک، آلمان، هلند، سوئیس، بلژیک، اتریش و… اندازه‌گیری تفکیکی مصرف انرژی را، از سال‌ها پیش به‌صورت قانونی لازم‌الاجرا درآورده و بر اساس مصوبه سال‌های اخیر پارلمان اروپا، تا سال ۲۰۱۶ تفکیک مصرف انرژی در تمامی اتحادیه اروپا اجرا خواهد شد! اما در سال‌های اخیر ایده تفکیک در سایر نقاط جهان از جمله امریکا و آسیا نیز به‌سرعت در حال رشد است.

روش‌های اندازه‌گیری تفکیکی

دو روش کلی برای اندازه‌گیری مصرف انرژی در جهان متداول است:

۱-گرماسنج یا Heat cost allocator

2-انرژی سنج Energy meter

1-روش گرماسنج  

استفاده از این وسایل سنجشی که گرمای متصاعد شده از رادیاتورها را اندازه‌گیری می‌کنند در اروپا بسیار متداول است. این روش مختص ساختمان‌های دارای رادیاتور یا گرمایش از کف است و در ساختمان‌های دارای فن‌کوئل یا سامانه سرمایش مرکزی قابل‌استفاده نیست.

اولین گرماسنج دنیا در سال ۱۹۱۷ توسط شرکت Kemp & Lauritzen در دانمارک ساخته شد. این گرما‌سنج بر اساس اصول ترموالکتریک، گرمای رادیاتورها را اندازه‌گیری می‌کند. شکل کنونی رادیاتور در سال‌ ۱۸۷۷ به بازار معرفی‌شده و در اواخر قرن نوزدهم به شکل همه‌گیری در اروپا استفاده می‌شده است.

هرچند گرماسنج‌های قدیمی، هنوز در بسیاری از نقاط اروپا در حال استفاده هستند، ولی گرماسنج‌های امروزی، گرماسنج‌های الکترونیکی هستند که با استفاده از اصول پایه انتقال حرارت در فیزیک با اندازه‌گیری دمای سطحی رادیاتور و مقایسه آن با دمای اتاق، میزان گرمای متصاعد شده از رادیاتور را محاسبه می‌کنند.

از مهم‌ترین امتیازات این دستگاه‌ها، آسانی نصب، امکان نصب در همه ساختمان‌های دارای رادیاتور با هر قدمت یا هر روش لوله‌کشی و قابلیت قرائت تفکیکی مصرف هر رادیاتور است. این روش تنها راه اندازه‌گیری برای ساختمان‌های دارای لوله‌کشی گرمایش مرکزی عمودی است.

۲-انرژی سنج

روش دیگری که برای سنجش انرژی مصرفی در آپارتمانها مورداستفاده قرار می‌گیرد، استفاده از انرژی سنج‌ها است. انرژی سنج دستگاهی است که با اندازه‌گیری جرم سیال و با سنجش اختلاف دمای سیال قبل از ورود به آپارتمان و بعد از خروج از آن – و با لحاظ کردن عواملی همچون نوع سیال و ظرفیت ویژه گرمایی آن- میزان انرژی تحویل شده به آپارتمان را چه از نوع گرمایش و چه از نوع سرمایش محاسبه می‌کند.

انرژی سنج‌ها انواع مختلف مکانیکی، اولتراسونیک و القایی الکترومغناطیسی دارند.

از مزایای انرژی سنج‌ها می‌توان به قابلیت سنجش گرمایش و سرمایش و همچنین دقت زیاد اشاره کرد.

سیستم کامل تفکیک

وسایل سنجش تنها یکی از ارکان سیستم اندازه‌گیری تفکیکی (Sub-metering) هستند. اطلاعات اندازه‌گیری شده توسط این وسایل باید به‌طور همزمان به یک دستگاه مرکزی فرستاده‌شده و پس از تحلیل، به‌صورت قبض‌های تفکیکی ریالی، در اختیار کاربران قرارگیرد. بنابراین یک سیستم میترینگ کامل علاوه بر سنجنده‌ها، دارای یک بستر ارتباطی با سیم یا بی‌سیم برای انتقال داده‌ها، یک دستگاه دخیره کننده داده‌ها، و همچنین یک محاسبه‌گر و صادر کننده قبض است.

دراین سیستم، انرژی سنجها، کنتورهای آب یا سایر سنجنده‌هایی که دارای قابلیت خوانش از دور هستند، به‌طور مداوم مصرف انرژی و آب را اندازه‌گیری کرده و به‌طور خودکار اطلاعات خود را برای دستگاه خوانش مرکزی ارسال می‌کنند. این اطلاعات به‌صورت روزانه در حافظه دستگاه ذخیره می‌شود، با صدور قبض اصلی ساختمان، سیستم به‌طور خودکار به آرشیو خود مراجعه کرده و میزان مصرف هر آپارتمان را در آن بازه خاص استخراج کرده و سپس با لحاظ کردن مواردی مانند اتلاف انرژی در لوله‌ها، فرار انرژی از بام و دیوارها، میزان بازدهی سیستم‌های تولید حرارت، انرژی‌های صرف شده در مشاعات و قیمت انرژی فصلی برای هر واحد، قبض فرعی صادر و چاپ می‌کند.

منبع: شرکت برونتاب انرژی

شما میتوانید در اینستاگرام مطالب جدید ما را دنبال کنید

بیشتر بدانیم:

  1. فرم ها و چک لیست هاي ضروري براي مهندسین ناظر ،طراح و مجری
  2. محاسبات سرانگشتی ویژه مهندسین عمران
  3. مشاوره مهندس ناظر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا