دانلود دستور کار و چک لیست و گزارش و دیتیل بانک اطلاعات مهندسی
عمران

22 اقدام و تمهیدات لازم قبل از شروع عملیات ساختمانی1399

22 اقدام و تمهیدات لازم قبل از شروع عملیات ساختمانی1399

اقدامات و تمهیدات لازم قبل از شروع عملیات ساختمانی:

در مرحله شروع به کار عملیات ساختمانی توجه به توصیه های ذیل الزامی است، البته موکداً یادآور می گردد که تجربیات،دیگاه فنی، قضاوت مهندسی با محوریت استناد به مصوبات قوانین موجود، ملاک عمل روند نظارتی و اجرایی در هر کارگاه ساختمانی می باشد و نکات ذیل، صرفاً خلاصه و جمع آوری تجربیات شخصی مولفین در راستای راهنمایی و تسهیل در سرعت اجرا می باشد و استفاده از آنها رافع قوانین و چهارچوب ضوابط نمی باشد.

  1. اخذ پروانه معتبر ساخت و تخریب و نوسازی مالک (کارفرما) یا نماینده قانونی وی.
  2. اخذ نامه بر و کف رسمی و مکتوب از شهرداری منطقه و مرجع صدور پروانه با مهر و امضاء معتبر (هماهنگی مالک وناظر جهت گرفتن بر و کف مصوب).
  3. تهیه بیمه نامه های مربوط ساختمان مانند بیمه های تامین اجتماعی، مسئولیت مدنی کارفرما، حوادث بی نام و شخص ثالث و …  و نگهداری اسناد بیمه در محل کارگاه پروژه توصیه می گردد. تاریخ اعتبار و مهلت بیمه نامه ها تا پایان پوژه مرتباً کنترل شده و عندللزوم تمدید گردند.
  4. استفاده و دعوت از افراد و اکیپ های ماهر و ذیصلاح کارت مهارت فنی و حرفه ای در تمامی قسمت ها توصیه و الزامی می باشد.(هماهنگی ناظر ساختمان با مالک و مجری ساختمان و ابلاغمکتوب به ایشان جهت استفاده از اکیپ های ذیصلاح).
  5. رعایت مقررات ایمنی توسط همه اکیپ های کارگری و مجموعه عوامل دست اندر کار و دخیل مجموعه ساخت بنا الزامی است.وسایل و ابزار ایمنی می بایست طبق مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان ایران، در ابتدای پروژه قبل از استفاده حتماً کنترل شود و در هر قسمت از کار وسایل ایمنی خاص مورد استفاده قرار گیرد.(هماهنگی و ابلاغ های مکتوب ناظر به مالک و مجری درخصوص رعایت ایمنی و الزاماً تعیین نماینده ایمنی طبق مقررات و شرایط مربوط به خود، در کارگاه ساختمانی، الزام و توصیه می گردد.)
  6. نصب تابلو مشخصات ساختمان در محل دید و کناره معبر عمومی طبق ضوابط و شرایط مندرج در مبحث دوم مقررات ملی ساختمان ایران الزامی است. این تابلو می بایست در بر گیرنده اطلاعات کلیدی بنا شامل مشخصات دستگاه نظارت، مجریان، مالکان، تعداد طبقات بنا، کاربری و مجوز ساخت بنا و… باشد.(نام مالک، نام مجری، نام ناظر، شماره و تاریخ صدور پروانه، تعداد طبقات بنا،متراژ زیر بنا، نوع کاربری و..) از جمله اطلاعات ضروری و قابل توصیه می باشند.
  7. هماهنگی های لازم برای اخذ مجوزات تردد ماشین آلات، تراک میکسرها، پمپ بتن و …. قبل از شروع عملیات توصیه می گردد. (برای کار در شب و ساعات مغایر با عرف، مالک باید مجوزات لازم را از مرجع صدور پروانه و سایر مراجع انتظامی و ذیصلاح اخد نماید. در غیر اینصورت مسئولیت آن برعهده سازنده است.)
  8. تهیه و آماده سازی فرم های خام گزارشات مرحله ای سازه، معماری، نقشه برداری، تاسیسات برقی و مکانیکی.
  9. هماهنگی با آزمایشگاه های ذیصلاح بتن و جوش و مورد تایید سازمان نظام مهندسی ساختمان استان و موسسه استاندارد و سایر مراجع ذیصلاح الزامی است. یادآوری به آزمایشگاه ها جهت ارسال کامل شیت ها و نتایج مقاومت های فشاری بتن و سایر مصالح دارای استاندارد اجباری، که می بایست شامل نوع سیمان، مواد افزودنی، محل برداشت، اسلامپ و سایر مشخصات باشد.
  10. هماهنگی مجریان و ناظران به جهت آماده سازی دستگاه های برش و خم میلگرد و استقرار و تامین کارگاه. (تذکر: برش انواع آرماتورها با هوا برش ممنوع است و درصورت استفاده، حداقل طول آن از هر طرف 10 سانتی متر بیشتر از طول اجرایی مورد نیاز منظور شود.)
  11. تهیه و آماده سازی برگه های بازدید روزانه و فرم خام مجوزات تایید مرحله ای از ناظر و فرم های صورت جلسه های خام برای انجام عملیات های مختلف و ادامه روند اجرایی و تهیه، ضبط و ثبت یک سری نقشه تایید شده در محل کارگاه و نگهداری دقیق و منظم اسناد ساخت بنا در مکان مناسب.
  12. درصورت داشتن عملیات تخریب حتماً دقت شود که برگه شروع به کار عملیات ساختمانی ملک توسط ناظر محترم پروژه، از زمان شروع تخریب به شهرداری ارسال شود.(لازم بذکر است که عملیات تخریب و برچیدن بنای قدیمی نیز جزء عملیات شروع بکار می باشد که می بایست با نظارت انجام گیرد و درصورت عدم توجه، حادثه ساز و دارای ریسک بالا است.)
  13. پیش بینی تمهیدات لازم، جهت ارسال به موقع گزارشات مرحله ای ناظرین به مرجع صدور پروانه در ابتدای عملیات توصیه می گردد.
  14. درصورت انجام و پیگری کارها توسط شخص حقیقی یا حقوقی غیر صاحب کار، ارائه دست نوشته معتبر ثبت شده به عنوان نماینده قانونی کارفرما، در محضر اسناد رسمی از مالک به مجی و ناظر الزامی است. این هماهنگی در ابتدای عملیات توصیه می گردد.
  15. در ابتدای شروع عملیات ساخت و مراحل مختلف عملیات ساختمانی،درصورت وجود، تصویر مکاتبات فی مابین مهندسین محاسب و ناظر یا محاسب و مجری یا ناظر و مجری و سایر مکاتبات بین صاحب کار و مهندسین مربوط، حفظ والزاماً وبنا به ضرورت، به مرجع صدور پروانه و سازمان نظام مهندسی استان، ارسال شود. ارسال به سایر مراجع ذیصلاح نیز الزاماً توصیه می گردد. همراه هر گزارش مرحله ای،درصورت وجود، می بایست نقشه های اجرایی، چون ساخت و ریز نقشه های کارگاهی تهیه و الزاماً، یک نسخه به مراجع صدور پروانه و نظام مهندسی ساختمان ارسال شود.
  16. درتطبیق اولیه نقشه های معماری و سازه، درصورت فقدان هرگونه دتایل و جزئیات مورد نیاز اجرا نظیر میزان فاصله درز انقطاع، جزئیات دیوار چینی ها و نعل درگاه، جزئیات نازک کاری ها، عایق بندی های حرارتی،صوتی، رطوبتی و… در نقشه های مصوب، مجری موظف است مراتب را قبل از شروع ساخت، کتباً از مهندس محاسب استعلام و طی روال قانونی جدید، نسبت به اجرا اقدام نماید.(تطبیق و مطالعه کامل نقشه های معماری،سازه و تاسیسات در ابتدای شروع هر پروژه الزامی است درصورت وجود هرنوع مغایرت یا تناقض، مجری محترم می بایست کتباً اعلام نموده و تا حصول و اخذ نتیجه پیگیری و اقدام نماید.)
  17. در تنظیم و نگارش گزارشات مرحله ای و شروع به کار عملیات ساختمانی، درصورت تغییر نام مالک موجود در پروانه ساختمانی، نام مالک قدیم مطابق پروانه ساختمانی نوشته و سپس داخل پرانتز،نام مالک جدید نیز ثبت گردد.
  18. ترجیحاً،تهیه برق سه فاز درابتدای پروژه، برای برش و خمکاری ها و کار با دستگاه های مربوط توصیه و الزام می گردد.
  19. رصورت وجود نقشه دوم (نقشه های خلاف مغایر با مصوب) توسط صاحب کار، مهندسین ناظر پروژه می بایست خلاف سازه یا زیربنایی را درحین اجرا شروع تخلف ساختمانی به صورت مکتوب به مراجع ذیصلاح اعلام وتا رفع نواقص و حصول نتیجه، دستور توقف عملیات،سریعاً صادر گردد. مجری محترم نیز به هیچ وجه، نمی تواند مغایر با نقشه های مصوب،نسبت به اجرای تخلف اقدام نماید. ارسال گزارش و دستور توقف عملیات، پس از اطلاع ناظر در ابتدای شروع عملیات مغایر الزامی است. توضیح آنکه،هرگونه علیات یا اقدام مغایر با نقشه های مصوب، تخلف ساختمانی محسوب شده و دستور جلوگیری از عملیات الزامی است.
  20. درصورت اعمال تغییرات جزئی در جزئیات و دتایل نقشه ها، با محاسب یا طراح معماری و الزاماً وبنا به ضرورت با سازمان نظام مهندسی ساختمان استان و مرجع صدور پروانه، نامه نگاری و تایید و اجازه ایشان کتباً اخذ گردد. بنابراین موکداً توصیه می گردد که هرگونه تغییری در نقشه های مصوب، قبل از اجرا می بایست به تایید مراجع ذیصلاح و مرجع صدور پروانه رسانده شود. در هرگونه تغییرات جزئی و اساسی سازه درحوزه استحکام یا اضافه متراژ زیربنایی، نیاز به سیر مراحل قانونی تاییدیه نظیر اخذ استحکام و مطابقت با سایر ضوابط شهری مصوب، به طور کامل از مرجع صدور پروانه و سازمان نظام مهندسی ساختمان، می باشد.
  21. برای جلوگیری از اضافه بنا در ساختمان، از طول و عرض ساختمان، مقدار دوغاب خور نما و نماسازی و درز انقطاع، در ابتدای پروژه سنجیده و به مقدار مندرج در نقشه های اجرایی تمهیدات لازم اعمال گردد.
  22. کنترل نمودن پلان موقعیت، در ابتدای شروع بکار توسط دست اندرکاران ساخت بنا الزامی است. مهندسین مجری و ناظر،می بایست با کنترل نقشه جانمایی (پلان موقعیت) با محل واقعی احداث ملک،هرگونه مغایرت احتمالی را به مهندسین طراح نقشه گزارش داده و تا حصول نتیجه، پیگیری نمایند. تعریف و توضیحات پلان موقعیت در ذیل آمده است:
پلان موقعیت
نمای بالای یک مجموعه،همانند یک تصویر هوایی از یک محله و یا بخشی از شهر یا خانه معمولی، که در آن موقعیت های مختلف، مانند دسترسی ها و اختلاف سطوح و کاربری ها مشخص می شوند،”پلان موقعیت” می نامند.

نمای بالای یک مجموعه،همانند یک تصویر هوایی از یک محله و یا بخشی از شهر یا خانه معمولی، که در آن موقعیت های مختلف، مانند دسترسی ها و اختلاف سطوح و کاربری ها مشخص می شوند،”پلان موقعیت” می نامند.

در یک ساختمان معمولی نیز باید معابر و شوارع اطراف،موقعیت ساختمان های مجاور بنا،نورگیرها،حیاط و تمام عوارض به وجودآمده مشخص گردد.

اختلاف سطوح روی بام،مانند خرپشته، سقف،پاسیو و داکت نیز رسم می شود. برای بهتر نشان دادن اختلاف سطح موجود در محوطه و بالای ساختمان، سایه پلان را نیز ترسیم می کنند.

بیشتر بدانیم:

  1. فرم ها و چک لیست های ضروری برای مهندسین ناظر، طراح و مجری
  2. محاسبات سرانگشتی ویژه مهندسین عمران
  3. مشاوره مهندس ناظر
  4. سیمان هیدورلیک ضد آب
  5. نمونه گزارش مرحله ای فونداسیون 1399 (آموزش گزارش نویسی به سبک همیارناظری ها
  6. مشاهده آنلاین سوابق مهندس ناظر ساختما

منبع
دستتیار مهندسان مجری و ناظر-جلد اول

HAMIDREZA EFTEKHARIFARD

حمید رضا افتخاری فرد - hamidreza eftekharifard مهندس معمار • عضو سازمان نظام مهندسی استان تهران • کارشناس نظام مهندسی و حقوق مهندسی • بنیانگذار سایت همیارناظر https://hamyarnazer.ir مرجع حقوق مهندسی • کانال تلگرامی @hamyarnazer_ir همیارناظر • آموزش به مهندسین ناظر ودست اندرکاران صنعت ساختمان • پژوهشگر حقوق مهندسی • مسلط به مقررات ملی ساختمان • کارشناس ایمنی نظارت ساختمان • محقق کارآفرین حوزه ساختمان • ارائه بیش از 1500 مقاله درمورد صنعت ساختمان • شرکت در برنامه های رادیویی ( رادیو سلامت ) • http://webapp.iranseda.ir/EpgRecordArchive.aspx?VALID=TRUE&epgId=116016999&chid=17 • انتشار فایلهای صوتی مرتبط در سایت آپارات • http://www.aparat.com/result

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا