دانلود دستور کار و چک لیست و گزارش و دیتیل بانک اطلاعات مهندسی
مهندس ناظر

اختیارات قانونی مهندس ناظر و چه کسی مهندس ناظر را می تواند تعویض نماید؟

اختیارات قانونی مهندس ناظر و چه کسی مهندس ناظر را می تواند تعویض نماید؟

اختیارات قانونی مهندس ناظر و چه کسی مهندس ناظر را می تواند تعویض نماید ؟

  • همان‌قدر که مسئولیت مهندس ناظر بسیار زیاد است، اختیارات آن هم بسیار زیاد است، یک اصل در تدوین قوانین وجود دارد و آن این است که، اختیارات و مسئولیت هر مقامی می‌بایستی با همدیگر متناسب باشد. اختیارات مهندس ناظر آن قدر زیاد است که اگر درست و حقوقی گزارش‌نویسی کند و بعد دستور تخریب یک سازه‌ای یا عدم استحکام یک سازه‌ای بدهد، هیچ مقام دیگری نمی‌تواند استحکام آن سازه را تأیید کند.
  • شما به عنوان ناظر حتی می‌توانید از ناشاقول بودن یک دیوار ایراد بگیرید حتی  در صورتی که بندهای کاشی‌های سرویس های یک آپارتمان هم  مشاهده نمودید که ایرادی دارد می توانید به مالک پایان کار ندهید و مالک را ملزم نمائید که این موارد را اصلاح نماید.
  • ناظر نمی‌تواند مجری ساختمانی باشد که نظارت آن را دارد یا حتی پیمانکار بخشی از ساختمانی باشد که نظارت آن را دارد و یا حتی معاملات و فروش مصالح با مالک ساختمان داشته باشد و یا حتی مالک ملکی باشد که نظارت آن را دارد، و همه این‌ها جرم است و در شورای انتظامی برای ناظر محکومیت دارد. ولی ناظر می‌تواند همزمان طراح یا محاسب ساختمانی باشد که نظارت آن را دارد که می‌بایستی قراردادی جداگانه در این رابطه با مالک ساختمان منعقد کند که سند آن باشد برای موارد اختلافات.
  • پس به خاطر داشته باشید ناظر نمی‌تواند خدمات خارج از نظارت مثل اجرا یا پیمانکاری یا فروش مصالح را به مالک ارائه نماید.
  • همچنین به خاطر داشته باشید شماره حساب شما یا شماره عابر بانک شما به دست مالک نیفتد چون مالک می‌تواند مبلغ مثلاً ۲۰۰۰۰۰تومان به‌حساب شما واریز کند و به اتکا با مراجعه به شورای انتظامی و ادعای آنکه ناظر از من طلب پول کرده و من را تحت فشار گذاشته استشما را محکوم نماید.
  • هیچ مقامی نمی‌تواند مهندس ناظر را عوض کند یا آن را وادار به استعفا نماید مگر اینکه خود مهندس ناظر بخواهد استعفا بدهد.

مواردی که سازمان نظام مهندسی تعویض ناظر را انجام می دهد

اما مواردی وجود دارد که سازمان نظام مهندسی می‌تواند مهندس ناظر جدیدی را روی کار بگذارد.

  1. چنانچه ناظر فوت کرده باشد.
  2. چنانچه مهندس ناظر ایران نباشد یا اثبات شود آدرسش در دسترس نیست.
  3. چنانچه در قرارداد نظارت قید شده باشد که تمدید قرارداد منوط به توافق هریک از طرفین قرارداد می‌باشد. که در صورت اتمام قرارداد مالک می‌تواند با ناظر قبلی قرارداد خودش را تمدید ننماید.
  4. درخواست تعویض در کمیسیون حقوقی

چنانچه ناظری دارای محکومیت انتظامی شده باشد و مثلاً برای مدتی پروانه آن لغو شده باشد و یا یک شرکت حقوقی به هر دلیلی مثل انحلال شرکت، صلب صلاحیت در نظارت شده باشد آن وقت تکلیف نظارت‌هایی را که دارد در تبصره ذیل ماده ۲۳ آیین‌نامه اجرایی قانون نظام مهندسی مشخص کرده است که ذکر شده است:

تا زمانی که جایگزین ناظر انصرافی تعیین نشده به این دلیل که پروژه نمی تواند بدون ناظر باقی بماند مسئولیت نظارت پروژه همچنان بر عهده ناظر اول می باشد. منبع مبحث دوم مقررات ملی ساختمان

مهندس ناظر برای ادامه کارها و مسئولیت‌هایی که از قبل داشته می‌تواند کارهای نظارتش را ادامه بدهد. که برای شرکت‌هایی که انحلال پیداکرده‌اند مدیرعامل می‌بایستی حتماً ادامه نظارت پروژه‌ها را انجام بدهد.

البته اگر شرکتی که انحلال پیدا کرده باشد بخواهد بدون توافق با مالک به‌طور یک جانبه رأساً استعفا بدهد، می‌تواند به استناد بند ۱۵-۴-۱۰ استعفای خودش را با ذکر دلایل محرومیتش به شهرداری بنویسد و یک رونوشت به نظام مهندسی و یک رونوشت هم به مالک بدهد و تا تعیین ناظر جدید دستور توقف عملیات ساختمانی را بدهد.

دانلود فرم تعویض ناظر

فرم تعویض ناظر
فرم تعویض ناظر

آخرین ویرایش:99.4.7
شماره ویرایش:سوم

بیشتر بدانیم:

  1. فرم ها و چک لیست های ضروری برای مهندسین ناظر، طراح و مجری
  2. محاسبات سرانگشتی ویژه مهندسین عمران
  3. مشاوره مهندس ناظر
  4. مهندس ناظر کیست؟
  5. مهندس ناظر خبره و مهارت های ضروری

نوشته های مشابه

‫26 دیدگاه ها

  1. سلام
    آیا من به عنوان مالک میتونم مهندس طراح سازه رو که قبلا برای متراژ ۲۱۰ متر معرفی کردم و الان متراژم تغییر کرده ، تغییر بدم ؟ چجوری؟

  2. با سلام
    بله می توان با اعلام کتبی طراح محاسب مبنی بر موافقت قطع همکاری طراح را تغییر داد.البته قبل از ان مالک می بایست درخواست کتبی مبنی بر قطع همکاری را به طراح تحویل نماید.
    موفق و پیروز
    همیار ناظر

  3. طراح محاسب نمیاد انصراف بده و من رو سر میدوونه / غیر از یک شماره موبایل هم چیزی ازش ندارم / چکار کنم؟

  4. با سلام
    به سازمان نظام مهندسی مراجعه نمایید و مشکل خود را مطرح نمایید.

  5. سلام سه سال پیش قرارداد نظارت روستایی رو برای کسی مهر کردم با توجه به اینکه هر سه سال یکبار پروانه روستایی بهنگام سازی میشه و با در نظر گرفتن اینکه توی قرارداد بندی رو که مدت داشته باشه ذکر نکرده بودن و من هم ذکر نکردم من تا کی تعهد نظارت دارم ایا ملزم به تمدید قراردادم؟ یا خیر در مورد گرفتن هزینه هم توضح بدید ایا بای د بگیرم یا هموندهزینه سه سال قبل کفایت میکنه ؟ایا در صورتی که رضایت به ادامه قرارداد نداشته باشم به لحاظ قانونی واخلاقی. میتونم انصراف بدم یا دایم العمر ناظرشون هستم

  6. ذکراکردم که پروانه هایی روستایی هر سه سال یکبار بهنگام سازی میشوند یعنی به لحاظ دهیاری تمامی هزینه ها از اول محاسبه میشوند میزان پرداختی مالک از هزینه های جدید کسر میشود مابقی پرداخت میشود این پروسه هر سه سال یکباره در صورتی که مابین این سه سال فقط سالی یکبار هزینه عوارض از مالک گرفته میشود البته این نکته رو هم بگم که مدت پروانه یکساله است و هر سال باید تمدید بشه در اینصورت راهنمایی بفرمایین با توجه به اینکه مالک هزینه ای پرداخت نمیکنه

  7. سلام
    مهندس ناظر ساختماني كه مالك آن متواري شده و سازمان هم او را از تعهد خارج نميكند چه راهي براي خروج از تعهد دارد؟ آيا در اين شرايط امكان دريافت دستمزد دارد؟ و اينكه در صورت مساعدت شرايط چه مدت زماني طول مي كشد تا به نتيجه برسد؟

  8. با سلام
    طبق قرارداد نظارت که در استان تهران وجود دارد چنانچه ظرف 15درصد از مدت قرارداد که از تاریخ امضا قرارداد شروع میشود مقدمات اجرایی پروژه آغاز نگردد قرارداد فسخ شده تلقی گردیده و 20 درصد از حق الزحمه توسط سازمان استان به مهندس ناظر پرداخت می شود.

  9. سلام
    ناظر ملکی هستم که مالک بدون اطلاع کار رو شروع کرد و من از ابتدا خلاف وی رو ثبت کردم در عرض هجده روز سه سقف زد و من تماما گزارش رد کردم و با عکس گزارش فرستادم که تبر های اصلی شکم دادن و استحکام نداره. نظام تماس گرفت و گفت گزارش رد کن برای پلمپ الان با دستور دادستان پلمپ شده. خواستم بدونم آخرش چی میشه. پروانه ساختمان هم سه ماه ذیگه تمومه. ایا مالک شکایت میکنه از من یا به پام میوفته؟

  10. با سلام
    با توجه به اینکه گزارش های خود را به موقع به مرجع صدور پروانه ساختمان و سازمان نظام مهندسی ساختمان رد کرده اید مالک نمیتواند از شما شکایت کند و حتی اگر هم شکایت کند شکایتش وارد نیست و شما محکوم نمیشوید.

  11. با سلام
    ناظر معمار ساختمانی هستم که قرارداد آن پارسال تمام شده و بنده به سازمان اطلاع دادم بدلیل عدم تمدید قرارداد توسط مالک دیگر مسیولیت در قبال آن ندارم ، البته فرم تمدید رو هم ارسال نکردم
    الان بعد از یک سال از پایان قرارداد مالک پایانکار میخواهد و قیمت مدت نظارت دوساله را بر اساس تعرفه درخواستی من پرداخت نمیکند و میخواهد ناظر را تعویض کند . اضافه متراژی که در سال اول نظارت کردم به چه صورت میباشد ؟ مالک درخواست دارد بنده خودم انصراف بدم ، آیا من میتوانم انصراف نداده و مالک را مجبور به پرداخت کنم ؟ البته پروژه دارای تخلفات متعدد ساختمانی شامل عدم اسکوپ ، عدم رعایت مبحث 19 ، پله گرد دور آسانسور ، عدم نصب نرده در بازشو پنجره با ارتفاع ۶۰ و ….
    ضمنا من ناظر هماهنگ کننده هستم و مالک درخواست دارد بدون امضا مابقی ناظرین پایانکار ساختمان را بدهم ببخشید طولانی شد

  12. با سلام
    با اتمام قرارداد مسئولیت شما به عنوان ناظر به پایان نمی رسد.
    شما به عنوان ناظر هماهنگ کننده طبق ضوابط مبحث دوم مقررات ملی ساختمان وظیفه تمدید قرارداد با مالک را دارید. در شهر تهران این کار از طریق کارتابل مهندسی و قسمت تمدید نظارت صورت میگیرد. پس از ثبت درخواست تمدید توسط ناظر هماهنگ کننده مبلغ تمدید قرارداد که بصورت مابه التفاوت سال دوم و اول می باشد توسط سازمان استان تعیین می شود و به اطلاع مالک میرسد و مالک موظف است ظرف 30 روز نسبت به پرداخت آن اقدام نماید.
    اضافه متراژ می بایست در سال اول طبق تعرفه و در سالهای بعد بصورت مابه التفاوت پرداخت شود.
    می توانید انصراف ندهید.
    شما می بایست موارد خلاف مشاهده شده در پروژه را به شهرداری و سازمان استان اطلاع دهید.
    شما می بایست گزارش سایر ناظرین را دریافت کنید و سپس اگر مواردی در گزارش بود که نیاز به اصلاح دارد مالک را موظف به رفع آنها نمایید.

  13. با سلام در سال 92 ناظر ساختمان 2 طبقه بودم که مالک تا پایان مدت 2 ساله قانونی پروانه هیچ اقدامی انجام نداده و در حال حاضر سال 97بدون اطلاع مهندس ناظر شروع بکار نموده و در طی 2 ماه 5 طبقه احداث نموده است با توجه به عدم هماهنگی مالک نسبت به شروع عملیات اجرایی بنده گزارشی به شهرداری ارسال نمودم که مالک بدون تمدید پروانه و بدون اعلام شروع بکار به اینجانب اقدام به ساخت نموده و ساختمان احداثی دارای تخلف در سطح و ارتفاع می باشد باتوجه به اینکه بنده گزارش شروع بکار به شهرداری ارسال نکرده ام و هیچ گونه اطلاعی از نحوی اجرای ساختمان نامبرده نداشته ام چکاری باید انجام دهم لطفا راهنمایی بفرمایید خیلی استرس دارم و میترسم

  14. با سلام، توجه شما را به موارد زیر جلب می نمایم:
    1: شما در این موارد می بایستی وقتی مهلت پروانه تمام میشود در همان موقع این موضوع را گزارش دهید به شهرداری.
    2: طبق مقررات مالک می باستی به شما اطلاع دهد ولی شما نیز به عنوان ناظر وظیفه نظارت مستمر دارید.
    در این موارد شما می توانید کار را تائید نکنید و از مالک درخواست اسکن میلگرد نمایید به نوعی که بتواند ثابت کند آرماتورگذاری صورت گرفته مطابق نقشه های مصوب است.
    در این موارد وقتی شما کار را تایید نمی کنید، مالک اگر آگاهی داشته باشد می تواند از شما در نظام مهندسی به دلیل عدم نظارت مستمر شکایت کند و احتمالا چند ماه محروم می شوید در شورای انتظامی.

  15. ای کاش مرجعی هم دایر میشد برای رسیدگی به تحلفات مهندسین ناطری که هزینهای بی حساب و کتاب برای سازنده میتراشند.
    و از نظر شخصیتی مشکل دارند.

  16. باسلام و.خسته نباشید
    من مهندس عمران پایه 2 هستم
    میتونم نظارت ساخت ساختمانی که به نام همسرم هستش رو به عهده بگیرم؟
    ممنون از زحماتتون

  17. باسلام.ناظر پرونده ای هستم که مالک بعد گرفتن پروانه 185 متر پشیمان شد ومیخواد اضافه متراژ بده وبرگ اضافه متراژ رو هم امضا کردم. والان یک ماه است که خبری از مالک و طراح نیست.ودر کارتابل من همون 185متر هست.وفعلا هچ پولی هم به حساب من واریز نشده.چه باید کرد؟

  18. سلام ببخشید سوالی داشتم پروژه ااستخری با کارفرمایی دولت چندین سال پیش فونداسیونش ریخته شده و بعد پروژه خوابیده حالا دوباره شروع بکار شده و من به عنوان ناظر مقیم از طرف مشاور معرفی شدم ازم خواستند صورتجلسه فصل مشترک تنظیم کنم اما من اطلاعات کافی ندارم و نمیدونم چجوری تنظیمش کنم میشه راهنمایی کنید ؟

  19. با سلام
    با استفاده از نقشه برداری ذیصلاح و مهندس محاسب نقشه های چون ساخت تهیه گردد و صورتجلسه فیما بین ناظر و کارفرما و مهندس محاسب تنظیم گردد و مهندس محاسب نظر خود را کتبا اعلام نماید. سپس بعد از تاییدیه محاسب صورتجلسه شروع عملیات پیرو صورتجلسات و نامه های قبلی تنظیم گردد.
    تا در صورت مشکل در اجرای قبلی مسولیت آن از شما ساقط گردد.

  20. سلام.ممنون .خیلی خوب بود.از دست اندرکاران وبسایت به این خوبی سپاسگزارم

  21. سلام وقت بخیر. ببخشید ما در مرحله بعد از صدور جواز و قبل از شروع کار با ناظر سازه به مشکل خوردیم و ناظر راضی به تعویض و گواهی امضاء نمیشه. راه حل برای تعویض ناظر چیه؟ چکاری میشه انجام داد؟ ممنون از سایت خوب همیارناظر

  22. با سلام
    تعویض ناظر توسط مالک امکان پذیر نمی باشد می بایست در شورای حل اختلاف نظام مهندسی مطرح شود تا طی جلسه ای موارد مرتفع گردد
    موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا